top of page
Zwangere buik

INLEIDEN OP EEN NATUURLIJKE MANIER

Meer en meer krijg ik de vraag over het natuurlijk inleiden van een bevalling; kan dit met acupunctuur?

Dit kan zeker.

Bij het inleiden met acupunctuur gaan we een natuurlijk duwtje in rug geven.

Tijdens de zwangerschap zijn er verschillende acupunctuurpunten die niet mogen aangeprikt worden omdat deze een sterk energetische neerwaartse beweging teweegbrengen.

Maar wanneer de bevalling het einde nadert, zijn dit juist de punten om te stimuleren. Deze geven dan letterlijk het duwtje in de rug van de baby om rustig, op eigen tempo verder in te dalen.
Vaak komen de meeste zwangere vrouwen rond hun 36 weken al eens langs om het bekken verder open te zetten en de bekkenbodem mee voor te bereiden, waardoor het makkelijker is voor de baby om in te dalen.


Uit ervaring kan ik zeggen, dat na 2 behandelingen met acupunctuur 80% van mijn mama’s natuurlijk kunnen bevallen en de andere 20% na 3 keer.

Wanneer er een datum voor de inleiding in het ziekenhuis staat gepland, reken ik ruimte (2 weken) om minstens 2 à 3 behandeling te kunnen inplannen. Waardoor de kans groter is om toch op een natuurlijke wijze te kunnen bevallen.


Meer vragen? Dan mag u mij altijd contacteren.

Blog: Over mij

BEAUTIFUL BABY POINT - KI9

Beautiful baby point of KI9 is een acupunctuurpunt dat wordt gebruikt op het einde van het eerste en tweede trimester tijdens de zwangerschap. Dit punt betekend letterlijk 'guest house', het zorgt voor een afremming van de toxische stoffen van moeder naar de baby toe. Bij het stimuleren van dit punt wordt de weerstand van de baby ook verhoogd en wordt er rust gecreëerd bij de moeder. Alleen maar voordelen om dit punt te benutten tijdens een zwangerschapsbegeleiding met acupunctuur.

Voor vragen mag u altijd uw acupuncturist contacteren.

Stefanie-26.jpg
Blog: Over mij
Pasgeboren verpleging

BORSTVOEDING

De beste start voor je baby


Borstvoeding is de eerste 6 maanden het enigste dat een baby nodig heeft om te groeien. Deze is op maat gemaakt voor wat de baby nodig heeft en is heel persoonlijk. Alle antistoffen en voedingsstoffen komen van de moeder uit en worden via de moedermelk meegegeven. Kinderen die borstvoeding hebben gekregen of krijgen, worden minder snel ziek en hebben minder last van oor- of luchtwegontstekingen, infecties, griep of diarree. Het geven van borstvoeding heeft niet enkel voordelen voor het kind, maar ook voor de moeder. De baarmoeder krimpt aanzienlijk sneller terug naar haar oorspronkelijke grootte, de kans op borstkanker verkleind en in de meeste gevallen kom je sneller terug op je gewicht van voor de zwangerschap.


Maar wat als het allemaal niet vlot verloopt of er niet genoeg wordt aangemaakt?


Voor een vlot verloop (aanleggen, voedingstijden, technieken, houdingen, ...) kan een lactatieverpleegkundige u mee ondersteunen en handige tips geven.

Wanneer er niet genoeg geproduceerd wordt kan dit als mama veel stress meebrengen, wat weer een verminderde productie tot gevolg kan hebben. De eerste dagen na de bevalling is dit normaal omdat alles op gang moet komen, daar hoeft u zich geen zorgen om te maken. Maar na een paar dagen mag de productie toch al goed op gang gekomen zijn.

Na 4 maanden daalt het prolactine hormoon en kan er een dipje ontstaan in de productie. Vaak zijn mama’s ook al terug aan het werk en kan dit weer veel stress meebrengen, wat weer een negatieve invloed heeft op de productie.

Hierbij kan acupunctuur mee ondersteuning bieden om de borstvoeding terug op pijl te krijgen.

Voor meer vragen, mag u altijd u acupuncturist contacteren.

Blog: Over mij

ZWANGERSCHAP EN ACUPUNCTUUR

Het is een natuurlijk fenomeen om zwanger te worden. Spijtig genoeg is dit niet voor iedereen even gemakkelijk gedaan als gezegd. Sommigen doen er langer over om zwanger te worden. Er zijn verschillende redenen die het proces kunnen vertragen zoals endometriose, verminderde zaadkwaliteit of vind men zelfs geen afwijkingen. Wat er ook stroef loopt, het blijft een moeilijk gegeven indien men de kinderwens niet in vervulling zou kunnen zien gaan.
Acupunctuur kan helpen om vrouwen op een natuurlijke manier zwanger te laten worden. Het lichaam in balans brengen is fundamenteel. Dit begint met een regelmatige menstruatiecyclus en een goede algemene lichaamsconditie. Dit is niet alleen fysiek, maar ook emotioneel. Sta je onder veel stress of zitten er nog oude emoties vast, dan kan dit een negatieve invloed hebben op de zwangerschap. Maar vergeet niet dat je meestal met twee bent in deze situatie, dit kan ook bij de man voorvallen. Daarom is het soms ook niet slecht acupunctuur sessies voor zwangerschappen als koppel te volgen, zo kan er een beter totaalbeeld gevormd worden en gerichter geholpen worden.
Acupunctuur kan zeker helpen, contacteer je acupuncturist voor meer info.

Ervan uitgaand
Blog: Over mij
UNADJUSTEDNONRAW_thumb_2bd4_edited_edited_edited.jpg

DOET ACUPUNCTUUR PIJN?

De vraag komt wel vaak van hoe groot zijn deze naalden en doet dit niet veel pijn? Kunnen de naalden vergeleken worden met naalden uit het ziekenhuis of wanneer ze bloed afnemen? Neen, helemaal niet.

Een naald die wordt gebruikt om in de spier medicatie toe te dienen is 0,8mm dik. Dit is één van de dikste naalden. Een subcutane naald om bijvoorbeeld een vaccin in te spuiten is tussen de 0,5mm – 0,6mm dik. Een naald waar acupuncturisten het meest mee werken is maar 0,22mm – 0,25mm dik en sommige zijn zelfs maar 0,14mm dik. Er kunnen dikkere naalden aangekocht worden, maar zelf werk ik daar niet mee. Een acupunctuurnaald is dus veel fijner en ook niet hol. Dat is omdat er geen medicatie moet toegediend worden of vloeistoffen uit het lichaam worden gehaald.

Bij acupunctuur mag het nooit pijn doen. Er kan wel een sensatie worden ervaren wanneer er door de huid wordt geprikt. Dat is omdat er veel receptoren in de huid aanwezig zijn om pijn, druk of warmte verschillen te kunnen detecteren. Eens de naald is geplaatst, mag het niet meer oncomfortabel zijn en moet het aangenaam aanvoelen. Acupunctuurnaalden worden altijd in acupunctuurpunten geplaatst of op punten die pijnlijk aanvoelen bij palpatie.

Meer info, contacteer je acupuncturist


Blog: Over mij

IMMUNITEIT EN ACUPUNCTUUR

Immuniteit is heel belangrijk om externe pathogenen buiten te houden. Ons lichaam heeft een natuurlijk verdedigingsmechanisme in de vorm van de huid, slijmvlies etc.


Door een gezonde levensstijl houden we ons immuunsysteem sterk. Bijvoorbeeld door gezonde voeding, niet te veel voorverpakt of vetrijk eten, te eten.

Warme groenten gaan beter verteren en beter opgenomen worden door het lichaam, dan koude groenten. Door warme groenten te eten moet de maag zelf niet te veel warmte toevoegen om deze te kunnen verteren. Dit bevorderd de spijsvertering, wat dan weer bevorderlijk is voor een gezond lichaam. Een goede wandeling maken en niet te gehaast door het leven gaan, kunnen allemaal baten. Het gehaaste leven van onze moderne maatschappij kan stress meebrengen, wat ook weer een negatief effect gaat hebben op het immuunsysteem.


Acupunctuur kan het immuunsysteem een boost geven door te gaan werken op stress verlaging of ondersteuning van onze natuurlijke weerstand. Tijdens de winter is het zeker geen slecht idee om de verdedigingsenergie (wei-qi), op pijl te houden.

Meer info, contacteer je acupuncturist.

pexels-furkanfdemir-10821286_edited.jpg
Blog: Over mij
bottom of page